Straling
Is een röntgenonderzoek tijdens de zwangerschap noodzakelijk, vermeld dan duidelijk dat u zwanger bent. Soms kan het onderzoek uitgesteld worden tot na de bevalling. Vaak kan de baarmoeder afgeschermd worden. Het kind krijgt dan zo weinig mogelijk straling. Liever geen rontgendiagnostiek,maar als het echt moet pas na 12weken
 

Sporten
Sporten is gezond, ook als u zwanger bent. Pas bij sporten uw tempo aan. Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die u gedurende de hele zwangerschap kunt blijven doen. Sporten zoals hockey, duiken, ski een en bergbeklimmen op grote hoogten en paardrijden word afgeraden, Je evenwichtsorgaan veranderd in de zwangerschap dus je valt er eerder af, of sporten waarbij u gemakkelijk tegen andere mensen botst of kunt vallen zijn minder verstandig. Voor al deze dingen geldt: doe wat u altijd deed, maar verminder of stop wanneer u merkt dat het klachten geeft of wanneer het u meer vermoeit dan normaal.

 

Roken
Roken in de zwangerschap brengt duidelijke risico's met zich mee. Zelf roken, maar ook veelvuldig verblijf in een rokerige omgeving kan een nadelige invloed op de zwangerschap hebben. In sigaretten zitten schadelijke stoffen. Ze zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek) en daardoor een slechtere zuurstoftoevoer naar het kind.

 

Seksualiteit
De beleving van seksualiteit tijdens de zwangerschap wisselt van vrouw tot vrouw. Bepaalde klachten staan soms zin in seks in de weg. Soms bestaat er meer behoefte aan intimiteit en aanraking dan aan gemeenschap. Dit zijn normale veranderingen in seksuele behoeftes tijdens de zwangerschap. Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen geboden of verboden ten aanzien van seksualiteit. Gemeenschap kan geen miskraam of beschadiging van het kind veroorzaken. Alleen bij bloedverlies of gebroken vliezen wordt gemeenschap afgeraden. Problemen met seksualiteit kunt u altijd met mij of een arts bespreken. Dit geldt ook voor eerdere vervelende seksuele ervaringen of moeite hebben met een inwendig onderzoek.

 

Vakanties
Als u zwanger bent kunt u gerust op vakantie gaan. Wij raden aan een vakantiebestemming te kiezen waar goede medische zorg aanwezig is, mochten zich onverhoopt complicaties voordoen.
Tegen vliegreizen bestaat uit medisch oogpunt geen bezwaar. Vliegtuigmaatschappijen willen meestal geen zwangere vrouwen na 34 weken zwangerschapsduur vervoeren. Vraag naar de uiterste zwangerschapstermijn waarbij u nog mag vliegen bij uw reisbureau.
Vakanties op grote hoogte worden afgeraden. Door de afnemende zuurstofspanning van de lucht is er minder zuurstof beschikbaar. Het advies is dan ook om niet langdurig hoger dan 2150 meter te verblijven.