Over het algemeen kunt u, wanneer u zwanger bent, alles blijven doen wat u ook deed toen u niet zwanger was, zoals werk, sport, seks, autorijden enzovoort. Het is belangrijk dat u goed voor uzelf zorgt en naar uw lichaam luistert. Om uw baby zo gezond en sterk mogelijk op de wereld te zetten kunt u de volgende leefregels in acht neemt:

Extra foliumzuur wordt aangeraden vanaf het moment dat u zwanger wilt worden t/m de 10e week van uw zwangerschap. Aanbevolen hoeveelheid: 0,4 mg per dag. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Het kan helpen het zogenaamde "open ruggetje" te voorkomen.

Kazen gemaakt van rauwe melk en melk direct van de koe kunt u beter niet gebruiken in uw zwangerschap. Er bestaat een kans dat hier listeria in te vinden is. De kans op een listeriainfectie is heel klein, maar voorzichtigheid is geboden. Nederlandse kaas mag u gewoon eten en ook de buitenlandse kazen van gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk, alleen de kazen met 'au lait cru' kunt u beter laten staan.

Probeer in de zwangerschap zoveel mogelijk contact met de volgende stoffen te vermijden: verf op terpentinebasis, ongediertebestrijdingsmiddelen, chemicaliën (zoals foto-ontwikkelvloeistoffen) en lasergames. Van haarverf zijn tot nu toe geen schadelijke effecten bekend. Voor de zekerheid kunt u beter geen soorten gebruiken waar loodhoudende oplosmiddelen in zitten.

Of een hoge omgevingstemperatuur tijdens de zwangerschap kwaad kan, is niet bekend. Het is verstandig de eerste drie maanden van de zwangerschap langdurig hete baden, saunabezoek of zonnebank te vermijden. De zonnebank kan een zwangerschapsmasker (een bruine verkleuring van de gezichtshuid) veroorzaken of verergeren. Dit kan ook gebeuren door langdurig zonnen.

Bij het verschonen van de kattenbak en het werken in de tuin is het belangrijk handschoenen te dragen. In uitwerpselen van (vooral jonge) katten komt een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Deze parasiet komt eveneens voor in rauw vlees.

In lever en ander orgaanvlees zit veel vitamine A. Inname van grote hoeveelheden vitamine A in de zwangerschap verhoogt het risico op aangeboren afwijkingen. Eén boterham met leverworst of paté kan geen kwaad.