Een miskraam die plaats vindt tussen de 4e en 10e week

Deze miskraam verloopt meestal als een flinke menstruatie. Je kunt dit rustig samen met je partner doen. Noteer wel wat er gebeurt. Dit is goed voor de verwerking en van belang als je toch hulp nodig mocht hebben.

Symptomen die je kan opmerken

  • Veel vrouwen merken dat de kenmerken die je lieten weten dat je zwanger bent verminderen of verdwijnen.
  • Soms is het eerste symptoom bloedverlies, terwijl het bij anderen later optreedt. Het is aanvankelijk weinig bloedverlies, wat enige dagen kan duren. Zet de miskraam door dan ga je meestal veel helderrood bloed verliezen. Je hebt er grote maandverbanden voor nodig.
  • Vaak gaat een miskraam gepaard met buikpijn. De buikpijn lijkt op heftige menstruatiepijn. De pijn komt in golven, houdt enkele minuten aan en gaat dan weer weg. Je hebt dus weeën. Neem gerust pijnstilling. Paracetamol mag, neem hiervan 1000 mg tegelijk. Dit mag 3x daags. Ook warmte kan verlichting geven. Een warme kruik of een warm bad of douche kan heerlijk zijn. Als de baarmoeder leeg is, wordt het bloedverlies minder en gaat de buikpijn over in een zeurderige pijn. De dag na de miskraam (dus na het verliezen van het vruchtje) verlies je evenveel bloed als tijdens je menstruatie. De buikpijn is zo goed als over. Je blijft nog 5-10 dagen bloed verliezen. Net als bij een menstruatie wordt het wel langzaam minder.

Wat kan je allemaal verliezen

  • Veel helderrood bloed met stolsels. Stolsels zijn helder rode gelatineachtige klonten bloed. Die zo groot als een mandarijn kunnen zijn.
  • Soms zie je een kindje. Dit zal maximaal 4 cm groot en rood of doorzichtig van kleur zijn.
  • Iets wat lijkt op een hamburgertje, roze/wit gespikkeld met een hobbelige structuur, met een doorsnede van 6-7 cm. Dit is de nageboorte ofwel placenta.
  • Soms wordt de zwangerschap compleet geboren. Dan zie je een rood gekleurd ballonnetje, dat als je het heen en weer beweegt gevuld is met water. Als je dit opent zie je soms alleen maar water en soms zie je er een klein kindje in zitten.